AKADÉMIA PARK

 

Pasaréten a volt császári és királyi Hadiapród-iskola, és annak részeként működő Műszaki gyakorlótér tömbje évtizedek óta zárvány a kertvárosias beépítésű budai, zöldövezeti városrész szívében. Tervpályázatunk ennek a zárt és kihasználatlan tömbnek a publikus megnyitása, a város zöld folyósójához kapcsolódó terület kék-zöld infrastruktúra érvényesítése, és a szivacsváros elvének megteremtése, valamint komplex funkcióbővítéssel egy környezetkímélően és fenntarthatóan megvalósítható és működtethető városi alközpont létrehozása.

A területen az összefüggő zöld területek fejlesztése mellett a tömb szélein már meglévő  lakó- és irodai funkciók szolgáltatásokkal, kereskedelmi- és vendéglátó terekkel, sport-  és rekreációs funkciókkal, valamint alternatív lakhatási, munkahely és közösségi felületekkel egészülnek ki.

Az Akadémia Park jelenleg zárványszerű összefüggő zöldfelületének publikus parkká alakítása, a tömb peremén a kerítések lebontása és a vegyes funkciójú beépítés sűrítése, az autómentes térfelszín kialakítása, valamint a közlekedési kapcsolatok tudatos rendezése egy élhető, élettel teli új városi alközpont kialakulásának lehetőségét hordozza. A tervezett tér- és funkciókapcsolatok elősegítik a helyi közösségeken alapuló társadalmi háló erősödését, ezzel is növelve a városrész rezilienciáját, válságtűrő képességét.  - részlet a megosztott 1. díjas tervpályázat műleírásából

 

 

 

 TERV / DESIGN 2022
STATUS pályázat, 1. díj / competition, 1st prize
CÍM / LOCATION Budapest, II. kerület
MEGBÍZÓ / CLIENT Bonitás Első Ingatlanalap
TERÜLET / AREA 120 000 m²
ÉPÍTÉSZET / TEAM

Gereben Péter, Marián Balázs, Dormán Miklós, Ivicsics Júlia, Percz Gábor, Tábi Sára

SZAKÁG / SPECIALIST

Mészáros Olivér, Varga Imre

MAKETT / MODEL

Ivicsics Júlia, Makay Zoltán, Rácz Róbert

LÁTVÁNY / VISUAL

Módi Miklós