VÁC MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

 

Program

Vác Város Önkormányzata a Madách Imre Művelődési Központ hosszútávú fejlesztését, valamint közvetlen környezetében lévő városi parknak, a Rózsakertnek a rendezését határozta el, aminek keretében a Művelődési Központ felújítása és könyvtár funkcióval való bővítése az ötletpályázat tárgya. 

 

Koncepció 

A tervezési helyszín, a Rózsakert a XIX. század második fele óta parkosított terület. Kezdetben magánhasználatú díszkert volt, majd a XX. század eleje óta közpark, idős fákkal, sajátos, nyugodt atmoszférával. A park külön érdekessége, hogy a terület egy ideig az ide költöztetendő könyvtár alapítójának, Tragor Ignácnak a tulajdonában állt. 

A Madách Imre Művelődési Központ épülete 1975-ben Tragor Ignác villájának helyén épült. A kultúrház fontos kortörténeti lenyomat, mely megőrzendő, a jövő generációknak is bemutatandó értékeket, kultúrtörténeti emlékeket hordoz. Az épületben működő művelődési központ, valamint az ide költöző könyvtár sok ember érdeklődésére számot tartó, színes és változatos kulturális programokat nyújtó, valóban élő intézmények. Tervjavaslatunk fő törekvése, hogy az itt létesülő egyesített kulturális központ olyan, a működéséhez méltó, korszerű környezetet kapjon, mely megőrzi és kiemeli a hely karakterét, olvashatóan bemutatja és folytatja annak kortörténeti rétegződését.  - részlet az 1. díjas tervpályázat műleírásából

 

 TERV / DESIGN 2022
STATUS pályázat, 1. díj / competition, 1st prize
CÍM / LOCATION Vác
MEGBÍZÓ / CLIENT Vác Város Önkormányzata
TERÜLET / AREA 6 400 m²
ÉPÍTÉSZET / TEAM

Gereben Péter, Marián Balázs, Ivicsics Júlia, Percz Gábor, Tábi Sára

TÁJ / LANDSCAPE

Tihanyi Dominika, Szohr Gábor

LÁTVÁNY / VISUAL

Módi Miklós

SZAKÁG / SPECIALIST

Mészáros Olivér