MOME Z

 

Z korszak

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatási felületei az Egyetem zugligeti campusának bővítése és átalakítása miatt ideiglenesen három évre - 2016 és 2019 között - a BME campus területén található 'Z' jelű épületébe költözött.

A 70-es évek végén Nagy Elemér által tervezett épület mára már elavulttá és használaton kívülivé vált az elmaradó felújítási munkák és az időközben változó felhasználó igények okán. A nyomott költségvetésű és határidejű átalakítás révén az eredetileg zárt középfolyosós, irodai és labor cellákra felszabdalt, alacsony belmagasságú sötét terek fellazultak, az álmennyezetek megszűnéséval átláthatóvá és szellőssé váltak, ugyanakkor az eredeti, jó állapotban lévő belső nyílászárók és egyéb bútorok visszaépítésre kerülhettek, megőrizve az eredeti épület sajátos karakterét, korszellemét. Középmagos, dupla lépcsős közlekedő rendszere közvetlen kapcsolatba került a homlokzati nyílásokkal rendelkező otthonterekkel, bevilágítva az épület belső magját. A cellás elrendezés helyett kialakuló áramló terek heterogén oktatási környezetet, újfajta kísérleti tanulási tájat teremtett a beköltöző oktatási intézetek számára, megelőlegezve és előkészítve a zugligeti campus nyitott otthonteres térhasználatát.

A belső terek arculata és infografikai rendszere, valamint a főbejárat közeli környezetének kialakítása is több egyetemi kurzus keretében, a hallgatók intenzív részvételével valósult meg.TERV / DESIGN 2015
STATUS megépült / built 2016
CÍM / LOCATION Budapest, Bertalan Lajos utca, BME Z épület
MEGBÍZÓ / CLIENT Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
TERÜLET / AREA 7850 m²
ÉPÍTÉSZET / TEAM Gereben Péter, Marián Balázs
GRAFIKA / SIGNAGE MOME Tervezőgrafika Tanszék / Császár Adrienn, Hegyi Béla, Kaszanyi Nóra
FOTÓ / PHOTO

Csipes Antal, Marián Balázs