LD HÁZ / LAKÓház Pasaréten

 

A Pasaréti úttól rejtelmesen hátrébb húzódó nyeles telek nagy részét egy meredek szikla letörés foglalja el, hatalmas szintkülönbségeket és teljesen eltérő adottságokat eredményezve a területen. Az egyik oldalon a sziklafal és a mögötte feltáruló gyönyörű kilátás, a másik oldalon a déli benapozottság és meghitt ligetes kert határozza meg a hely auráját. A tervezett kétlakásos társasház is erre a kettősségre épít: az idősebb szülőknek tervezett alsó szint közvetlen kertkapcsolattal, déli tájolással egy, a támfalhoz illeszkedő és a függőleges sziklafaltól résnyire elhúzódó lakásnak biztosít helyet. Ezzel szemben az emeleti lakás a tiszta kilátásra és a drámai északi sziklafalra tájolt, ami alapvetően a fotós foglalkozású fiatalabb generáció igényeit tükrözi. A két lakás, a két szint ellenkező tájolása segíti az amúgy szűkös telken az életterek intimitásának megőrzését is. A helyi adottságokból eredő téri kettőség a tömegi és a homlokzati anyaghasználatban is megjelenik: az alsó szint a telken talált kőrakások felhasználásával készült gabionfal, míg az emeleti ’kupak’ a tetővel azonos pikkelyes fémlemez fedésű. A belső tereket látszó vasbeton födém mennyezet határolja, alapvetően neutrális melegburkolattal, egyedi beépített bútorokkal.

LD HOUSE / RESIDENTAL BUILDING IN PASARÉT

 

A steep cliff takes up the majority of this mysterious flag lot off Pasaréti út, resulting in enormous height differences and diverse characteristics within the site. The atmosphere is defined by a large cliff and scenic view on one side, and southern exposure with an intimate grove on the other side. The designed two-unit building highlights this duality: designed for the client’s elderly parents, the south-facing ground floor apartment opens up towards the garden, with a volume adjacent to the retaining wall, creating a minimal gap between the vertical cliff and the building. The first floor unit is oriented towards the scenic view and the dramatic cliff on the northern side, predominantly responding to the needs of the younger generation photographer. The contrasting orientation of the two levels helps maintain the intimacy of separate living spaces on an otherwise narrow site. The spatial duality stemming from the local characteristics is reflected in the volume and material of the exterior: the lower level consists of a gabion wall constructed of local rock found on site, whereas the upper level is identical to the roof with its scale metal cladding. The interior is framed by concrete ceilings, with predominantly neutral wood flooring and unique built-in furniture.



TERV / DESIGN 2014
STATUS megépült / built 2016
CÍM / LOCATION Budapest, II. Pasaréti út
MEGBÍZÓ / CLIENT magánszemély / private client
TERÜLET / AREA 336 m²
ÉPÍTÉSZET / TEAM Gereben Péter, Marián Balázs, Kohout Dávid
FOTÓ / PHOTO Danyi Balázs, Lukács Dávid