Két lakásos villa

 

A Pasaréti úttól rejtelmesen hátrébb húzódó nyeles telek nagy része egy meredek szikla katlan, hatalmas szintkülönbségekkel. Az egyik oldalon a sziklafal és a mögötte feltáruló gyönyörű kilátás, a másik oldalon a déli benapozottság és meghitt ligetes kert határozza meg a hely auráját.

A tervezett kétlakásos társasház is erre a kettősségre épít. A felső szint fotós operatőr lakása, a tiszta kilátásra és a drámai északi sziklafal felé fordul. Az idősebb szülőknek tervezett alsó szint közvetlen kertkapcsolatra és déli tájolásra szervezett téregyüttes. A két lakás, a két szint ellenkező irányultsága segíti az amúgy szűkös telken az életterek intimitásának megőrzését.

A helyi adottságokból eredő téri kettőség a tömegformálásban és a homlokzati anyaghasználatban is megjelenik. Az alsó szint homlokzati falai a támfalakkal összenövő, a telken talált görgeteg kövek felhasználásával készült gabionfalak, míg az emeleti ’kupak’ a tetővel azonos anyagú pikkelyes fémlemez fedésű. A belső tereket látszó vasbeton födém mennyezet határolja, alapvetően neutrális melegburkolattal, egyedi beépített bútorokkal.

 

Apartment building

 

uploading...terv / design:                        2014

épült / built:                          2016

cím / location:                      Budapest, II. Pasaréti út

megbízó / client:                 magánszemély / private client

terület / area:                       336 m²

építész / architect:              Gereben Péter, Marián Balázs

munkatárs / assistant:       Kohout Dávid

fotó / photo:                         Lukács Dávid